Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

„Collegium Musicum Catholicum”

Komorni zbor „Collegium Musicum Catholicum” osnovan je u Subotici 1994. godine, a danas djeluje okviru Katoličkog društva „Ivan Antunović”. Nastao je u subotičkoj župi Uskrsnuća Isusova na poticaj s. Bernardice Đukić. Zbor je osnovan sa željom njegovanja sakralne glazbe među mladima. Zborom je u početku ravnala s. Bernardica Đukić iz Družbe sestara Naše Gospe, zatim Nela Skenderović, a danas je zborovođa mo. Miroslav Stantića.

Sastoji se iz komornog (omladinskog) mješovitog zbora i komornog sastava, čime se postiže svojevrsna sinteza u prezentiranju sakralne glazbene baštine kao spoj amaterizma (mješoviti zbor) i profesionalizma (instrumentalni izvođači). Uloga zbora danas je prenositi umjetnost sakralne glazbe putem koncertiranja, nastupima u raznim prigodama i dakako uljepšavanjem liturgijskih slavlja, te onih koji se organiziraju u okviru hrvatske zajednice u Vojvodini. U toj svrsi ansambl je sudjelovao u mnogim prijenosima za radio i televiziju te snimao za potrebe istih.

Na repertoaru zbora nalaze se skladbe od gregorijanike preko skladba iz svih epoha i stilova do suvremenih skladatelja našeg doba. Posebno treba istaknuti da zbor njeguje djela hrvatskih skladatelja s osobitim naglaskom na skladbe zavičajnog skladatelja Albe Vidakovića.

Ansambl „Collegium Musicum Catholicum” kroz godine postojanja ima izuzetno dobru suradnju s Muzičkom školom u Subotici, članovima Subotičke filharmonije, solistima SNP–a iz Novog Sada, Institutom za crkvenu glazbu Albe Vidaković iz Zagreba te studentima glazbenih akademija iz okolnih većih glazbenih središta (Zagreb, Osijek, Novi Sad, Beograd, Segedin), s kojima su ostvarene mnoge praizvedbe (Britten, Mozart, Kilbertus, Vidaković …) i druge vrlo zapažene izvedbe. Collegium ima suradnju s drugim zborovima iz zemlje i inozemstva na izvedbama velikih djela (Mozart: Requiem, Krunidbena misa, Orff: Carmina Burana …) čime je on glazbeni veleposlanik hrvatske kulture iz Vojvodine.

Za svoj ustrajni i marljivi rad zbor i dirigent Miroslav Stantić je 2004.godine nagrađen „Antušovom nagradom” koja se dodjeluje za osobit doprinos na očuvanju nacionalne kulture među Hrvatima u Vojvodini. Sadašnji umjetnički voditelj i dirigent Miroslav Stantić i stalni orguljaš Collegiuma, Kornelije Vizin svojim zalaganjem doprinose na posebnom odabiru repertoara i njegovom uspješnom izvođenju. Osim nastupa u Vojvodini i Srbiji, zbor je nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Split, Makarska, Zadar, Virovitica, Marija Bistrica, Đakovo …), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Međugorje, Šćit Rama), Republici Mađarskoj (Budimpešta,Pečuh i Baja) te Italiji (Rim, Assisi, Padova).

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit