Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Dani biskupa Ivana Antunovića

Od 100. obljetnice smrti biskupa Ivana Antunovića tj. od 1988. održavaju se u Subotici „Dani biskupa Ivana Antunovića” koji su se najprije sastojali od svete mise koja se početkom siječnja služi za njega. Nastavljajući tradiciju „Matice subotičke” iz vremena prije drugog svjetskog rata, Institut „Ivan Antunović” je 1991. godine obnovio kulturnu priredbu, koja ima slikovit naziv „Razgovor” koja je uvrštena u „Dane biskupa Ivana Antunovića”. Od 2021. godine toj je manifestaciji pridodano i polaganja vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića, koji je u jesen 2020. podignut u Subotici.

Danas se, dakle, manifestacija Dani biskupa „Ivana Antunovića” sastoji od ova tri događaja: polaganja vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića u Subotici, svete mise za biskupa Ivana Antunovića i „Razgovora”.

Valja istaći kako je prvi „Razgovor” održan 14. siječnja 1934. godine pod pokroviteljstvom biskupa Lajče Budanovića. „Razgovor” je nastavila organizirati „Matica subotička” do 1941. godine, uvijek početkom siječnja, u spomen obljetnice smrti preporoditelja i prosvjetitelja bačkih Hrvata biskupa Ivana Antunovića. Nakon prekida poradi ratnih i poslijeratnih nedaća, „Razgovor” je obnovljen 1991. godine. Zamisao „Razgovora” je da bude kulturna priredba na kojoj bi, pored ostalih, prisustvovale i ugledne ličnosti iz crkvenih i kulturnih krugova bačkih Hrvata, koje bi se nakon predavanja o nekoj aktualnog temi uključile u razgovor.

Povijest „Razgovora” od 1991. godine

Prvi „Razgovor”, nakon 50 godina prekida, održan je 13. siječnja 1991. godine u prostorijama sjemeništa „Paulinum” u Subotici. Organizator je bio Institut „Ivan Antunović” na čelu s tadašnjim a ujedno i prvim mu predsjednikom, svećenikom, mr. Lazarom Ivanom Krmpotićem. Predavanje na temu „Bački Hrvati Bunjevci u popisima stanovništva (jučer, danas, sutra)” održala je Ivanka Skenderović. Time je Institut želio zauzeti jasan stav glede nacionalnog izjašnjavanja uoči popisa stanovništva koji je održan u travnju iste te godine.

Drugi „Razgovor” je priređen 16. siječnja 1992. godine s početkom u 17 sati u velikoj čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. Zbog ratnih poteškoća, da ne bi druge izložio neugodnim posljedicama, predavač je bio predsjednik mr. Lazar Ivan Krmpotić, a tema „Kulturom duha k pravoj slobodi”. Svetu misu za biskupa Ivana Antunovića je služio vlč. Andrija Anišić, tajnik Subotičke biskupije, u nedjelju 5. siječnja 1992. s početkom u 18 sati.

Treći „Razgovor” je bio 15. siječnja 1993. godine, također, u Gradskoj knjižnici u Subotici. Tema je bila „Hrvatsko školstvo u Bačkoj”. Glavni relatori su bili prof. Julije Skenderović i prof. Stipan Stantić. Posjet je bio veoma dobar, a diskusija na temu veoma konstruktivna i pozitivna.

Četvrti „Razgovor” je održan u ponedjeljak, 17. siječnja 1994. godine, od 18 sati, u KUD–u „Bunjevačko kolo” u Subotici. Predavanje pod naslovom „Statistike upozoravaju na velike probleme u obiteljima našega naroda” održao je ing. Josip Ivanković. U koreferatu je predsjednik Instituta „Ivan Antunović” Lazar Ivan Krmpotić iznio prijedlog za osnutak „Akcije za život — Fond malog Marina”. Tijekom večeri nastupio je i katedralni zbor „Albe Vidaković” pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. Sveta misa za biskupa Antunovića bila je u nedjelju, 16. siječnja 1994.

Peti „Razgovor” je organiziran 8. siječnja 1996. godine. Predavanje na temu „Suživot, tolerancija i ekumenizam” s teološkog aspekta osvijetlio je novi predsjedavajući predsjedništva Instituta preč. Andrija Kopilović. Mr. Bela Tonković, je o istoj temi govorio s političkog gledišta, dok je Alojzije Stantić govorio sa sociološkog stanovišta. Potom se razvio razgovor i diskusija nazočnih.

Šesti „Razgovor” je održan u ponedjeljak, 13. siječnja 1997. s početkom u 18 sati u dvorani Gradske knjižnice u Subotici. Prethodnog dana, u nedjelju, 12. siječnja, bila je sveta misu u subotičkoj katedrali s početkom u 18 sati.

Sedmi „Razgovor” organizirao je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović” 19. siječnja 1998. godine u dvorani HKC „Bunjevačko kolo” u Subotici. Tema je bila „Pitanje medija i njihov pozitivan i štetan utjecaj na ljude”. Predavači su bili dr. fra Harmath Károly urednik mjesečnika „Hitélet” i direktor izdavačke kuće „Agapé” i vlč. Andrija Anišić urednik mjesečnika „Zvonik”.

Osmi „Razgovor” je bio 11. siječnja 1999. godine u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo” a započeo je u 19 sati. Tema je bila „Kristov vjernik — laik u svijetu kulture”. Predavanje na temu „Vjera i kultura” održao je o. Mato Miloš OCD. Predavanje na temu „Sklad kulture, civilizacije i kršćanstva” održao je prof. Dujo Runje, dok je prof. Katarina Čeliković održala predavanje na temu „Crkva i kultura u hrvatskim institucijama u Vojvodini”. Dan ranije, 10. siječnja u 18 sati svetu misu za pokojnog biskupa Antunovića predvodio je katedralni župnik preč. Stjepan Beretić.

Deveti „Razgovor” je upriličen u subotu 8. siječnja 2000. godine s početkom u 19 sati u dvorani HKC „Bunjevačko kolo”. Tema je bila „Koje vrednote prenosimo u novo tisućljeće”. Predavanje na navedenu temu održao je msgr. Stjepan Beretić, katedralni župnik. Koreferat na temu „Mi ovdje — za sutra” imala je s. M. Blaženka Rudić, dominikanka. Misa za biskupa Antunovića je bila 16. siječnja u 18 sati a predvodio ju je tajnik Instituta vlč. Franjo Ivanković.

Deseti „Razgovor” je bio u ponedjeljak 15. siječnja 2001. godine s početkom u 17 sati u HKC „Bunjevačko kolo”. Predavanje na temu „Uloga katoličkih društava u evangelizaciji i očuvanju nacionalne svijesti” održao je dr. Franjo Topić, svećenik iz Sarajeva, predsjednik HKD „Napredak”. Spomen–misa za biskupa Ivana Antunovića služena je 14. siječnja u 18 sati.

Jedanaesti „Razgovor” je održan 12. siječnja 2002. u prepunoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo” s početkom u 18 sati. Zanimljivo je naglasiti da su na „Razgovoru” osim subotičkog biskupa dr. Ivana Pénzesa bili još i beogradski nadbiskup dr. Stanislav Hočevar ali i episkop bački Irinej Bulović koji je osim što je bio prisutan izrazio želju da okupljenima uputi koju riječ. Tema je bila „Izazovi i odgovornosti pred popis pučanstva”. Predavanje s temom „Izazovi: Hrvat — Bunjevac nacija, narodnost ili etnička skupina” održao je dr. Tamás Korhecz, pokrajinski tajnik za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, upravu i propise. Koreferat je održao mr. Slaven Bačić, odvjetnik. On je govorio o osobitosti formiranja nacionalne svijesti kod Bunjavaca i Šokaca u Bačkoj. Predavanje na temu „Vjera: privatnost (anonimnost) ili javno ispovijedanje” održao je msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski. Potom je i mr. Josip Ivanović, predsjednik Hrvatkog adamenskog društva, iznio priopćenje na temu „Sinkronizirana suradnja svih hrvatskih institucija i organizacija”. Sveta misa je bila 6. siječnja u 18 sati, a predslavio ju je predsjedavajući Instituta mr. Andrija Kopilović.

Dvanaesti „Razgovor” je upriličen 13. siječnja 2003. godine od 19 sati u HKC „Bunjevačko kolo”, a tema mu je bila „Kršćanski angažman vjernika–laika u društvu”. Predavanje je održao prof. dr. Vladimir Dugalić iz Đakova. Svečanu svetu misu o 115. obljetnici smrti biskupa Antunovića predslavio je 12. siječnja u 18 sati u subotičkoj katedrali, najmlađi svećenik Hrvat Subotičke biskupije vlč. Josip Štefković, koji je ujedno i prvi svećenik Hrvat Subotičke biskupije zaređen u XXI. stoljeću. Upamćeno je kako je oba dana bilo zaista nepovoljno vrijeme (veoma hladno i sklisko), ali to nije bilo prepreka da se na oba događaja okupi lijepi broj sudionika.

Trinaesti „Razgovor” je održan u nedjelju 28. studenog 2004. u velikoj vijećnici gradske kuće u Subotici s početkom u 17 sati. Predavanje na temu „Europo trećeg tisućljeća neka ti ne klonu ruke” održao je dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić.

2005. „Razgovora” nije bilo a misu za biskupa Antunovića je 9. siječnja u subotičkoj katedrali predslavio vlč. Marinko Stantić.

Četrnaesti „Razgovor” je bio u ponedjeljak 19. lipnja 2006. u velikoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo” s početkom u 20 sati. Predavanje na temu „Socijalno djelovanje biskupa Ivana Antunovića” održao je profesor moralne teologije na Teološko–katehetskom Institutu Subotičke biskupije preč. gospodin Adrija Anišić. Sveta misa za biskupa Antunovića služena je 15. siječnja 2006. u 18 sati, a predvodio ju je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, dok je prigodnu propovijed održao tavankutski župnik vlč. Franjo Ivanković.

Petnaesti „Razgovor” je upriličen 26. siječnja 2006. u 19 sati u HKC „Bunjevačko kolo”. Predavanje na temu „Relativizam vodi u ateizam” održao je vlč. mr. Mirko Štefković tajnik Subotičke biskupije. On je, također, 14. siječnja predvodio i svetu misu za biskupa Antunovića.

Šesnaesti „Razgovor”je održan 14. siječnja 2008. u HKC „Bunjevačko kolo”. Tema je bila „Sve za vjeru, narodnost, i riječ svoju” a predavač vlč. mr. Andrija Anišić. Nakon toga je Dujo Runje održao koreferat pod naslovom „Naša zajednica od demokratskih promjena do danas”. U koreferatu, u svom stilu — pjesnički, prikazao je put od jedinstva svih Hrvata na ovim prostorima u godinama kad je bilo najteže do dubokih razdijeljenosti koje su danas očite i bolne. U „Razgovor” su se uključili i mladi. U ime udruge „KroV” svoj koreferat je iznijela Tanja Stantić. Misa za biskupa Antunovića služena je 20. siječnja u 18 sati.

Sedamnaesti „Razgovor” je bio 16. siječnja 2009. u HKC „Bunjevačko kolo”. Okvirna tema „Razgovora” je bila „Crkva i globalna financijska kriza” a gost predavač dr. Vladimir Dugalić, profesor moralne teologije na KBF–a u Đakovu. Bilo je oko dvije stotine sudionika. Misu o 121. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića predslavio je 11. siječnja vlč. mr. Mirko Štefković, tajnik Subotičke biskupije i glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista „Zvonik”.

Osamnaesti „Razgovor” je upriličen 20. siječnja 2010. u HKC–u „Bunjevačko kolo” na temu „Dužijanca — jučer — danas — sutra” a sve u povodu 100. obljetnice takozvane „Crkvene Dužijance”. O Dužijanci „jučer” govorio je mons. Stjepan Beretić. O tome kako se Dužijanca slavi „danas” tj. posljednjih dvadeset godina govorio je dr. Andrija Kopilović. A o viđenju Dužijance „sutra” okupljeni su imali prilike razgovarati. Moderator ovog trećeg dijela večeri bio je somborski župnik preč. Josip Pekanović. Misu o 122. obljetnici Antunovićeve smrti predslavio je 17. siječnja dr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Instituta, a prigodnu propovijed održao je vlč. Dragan Muharem, prefekt sjemeništa „Paulinum”.

Devetnaesti „Razgovor” je bio 17. siječnja 2011. u „Katoličkom krugu” u Subotici a okvirna tema „Bez obitelji nema budućnosti”. Predavanje utemeljeno na dokumentima Crkve održao je preč. Franjo Ivanković pročelnik obiteljskog vijeća Subotičke biskupije. Potom su o svom životu u braku i obitelji govorili supružnici Katica i Pavao Ivanković te Danica i Marinko Mlinko. Voditeljica razgovora bila je Katarina Čeliković. Svetu misu o 123. obljetnici smrti biskupa Antunovića predvodio je mons. Andrija Anišić, pročelnik izdavačkog odjela Instituta „Ivan Antunović”.

Dvadeseti „Razgovor” je održan u vjeronaučnoj dvorani župe Sveti Rok u Subotici 12. siječnja 2012. Tema je bila „Izlazak iz duhovne i materijalne krize” a uvodničar mr. Mirko Štefković, tajnik Subotičke biskupije. Nazočnik je bilo oko 120 duša, od kojih su se mnogi i uključili u razgovor. Susret je vodila i razgovor koordinirala Katarina Čeliković, pročelnica „Bunjevačko–šokačke knjižnice” pri Institutu „Ivan Antunović”. Svečanu misu za biskupa Antunovića predvodio je 15. siječnja u 18 sati mons. mr. Andrija Anišić.

Dvadesetprvi „Razgovor” je bio 15. siječnja 2013. u vjeronaučnoj dvorani župe Sveti Rok u Subotici. Predavanje na temu „Je li vjera nužna za opstanak i napredak naroda?” održao je mons. mr. Andrija Anišić. Misa o 125. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića bila je 13. siječnja. Predslavio ju je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik dok je propovijed održao mons. dr. Andrija Anišić.

Dvadesetdrugi „Razgovor” je upriličen 10. siječnja 2014. u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo”. Bilo je oko dvjesto nazočnih među kojima i lijepi broj mladih. Predavanje na temu „Uvođenje zdravstvenog odgoja u škole — odgoj ili preodgoj naše djece?” održao je Ladislav Ilčić dopredsjednik udruge GROZD (Glas roditelja za djecu) iz Varaždina. Voditeljica programa Marina Gabrić upoznala je nazočne s temom, a istu je opširnije predstavila članica Vijeća društva dr. med. Marija Mandić. Svečanu misu za biskupa Antunovića predvodio je 19. siječnja novi tajnik Društva vlč. dr. Ivica Ivanković Radak u zajedništvu s novoizabranim predsjednikom Društva mons. Stjepanom Beretićem i drugim svećenicima i članovima Društva.

Dvadesettreći „Razgovor” je održan 16. siječnja 2015. u HKC „Bunjevačko kolo”. Tema Razgovora je bila „Djeca iz rastavljenih brakova i obitelji: njihova opterećenja i njihovi brakovi i obitelji”, a predavač prof. dr. Pero Aračić umirovljeni profesor KBF–a u Đakovu. Svetu misu o 127. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića predslavio je 11. siječnja mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik i predsjednik Društva „Ivan Antunović”.

Dvadesetčetvrti „Razgovor” je bio priređen 18. siječnja 2016. u HKC „Bunjevačko kolo”. Tema je bila „Rasprave o obitelji na sinodi biskupa u Rimu”. O temi je govorio mons. Ladislav Németh, zrenjaninski biskup i sudionik XIV. redovite opće biskupske sinode na temu „Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu”, koja je održana od 4. do 25 listopada 2015. godine. Svetu misu o 128. obljetnici smrti biskupa Antunovića, predslavio je 17. siječnja mons. Stjepan Beretić.

Dvadesetpeti „Razgovor” je priređen 13. siječnja 2017. od 19 sati u Pastoralnom centru „Augustinianum”. Tema je bila „Strategija obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji”. Na tu temu je predavanje održala Jasna Vojnić. Drugo predavanje na temu „Iskustvo odgoja i rada u katoličkoj školi” održao je vlč. Želimir Žuljević, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi. Raspravu je moderirao vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, a voditeljica programa je bila Klara Dulić. Svetu misu o 129. obljetnici smrti biskupa Antunovića predslavio je 8. siječnja vlč. Siniša Tumbas Loketić glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista „Zvonik”.

Dvadesetšesti „Razgovor” je održan 12. siječnja 2018. od 19 sati u Pastoralnom centru „Augustinianum”. Tema je bila „Aktualno pitanje iseljavanja i život u iseljeništvu” a predavači mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik i dr. Tomislav Markić, ravnatelj Nacionalnog dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Nazočni su pokazali veliki interes za ovu temu, a moderator razgovora bio je Lazar Cvijin. Sveta misa o 130. obljetnici smrti biskupa Antunovića je slavljena 7. siječnja. Predvodio ju je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović” u zajedništvu s još devetoricom svećenika.

Dvadesetsedmi „Razgovor” je bio 18. siječnja 2019. od 19 sati u Pastoralnom centru „Augustinianum”. Tema je bila „Pedeset godina Subotičke biskupije — uređenje današnje crkvene hijerarhije u Bačkoj (1918. — 1968.)” a predavač vlč. Dražen Skenderović. Sveta misa o 131. obljetnici smrti biskupa Antunovića bila je 13. siječnja, a predslavio ju je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Društva.

Dvadesetosmi „Razgovor” je bio održan 10. siječnja 2020. od 19 sati u Pastoralnom centru „Augustinianum”. Tema je bila „Put odgoja za zrelu kršćansku duhovnost” a predavačica dr. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba. Sveta misa o 132. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića slavljena je 19. siječnja. Svetu misu za biskupa Antunovića predvodio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Društva.

Dvadesetdeveti „Razgovor” je upriličen 22. siječnja u Pastoralnom centru „Augustinianum”. Tema je bila „Djelovanje redovnica na području Subotičke biskupije”, a predavač vlč. Luka Poljak. Svetu misu o 133. obljetnici smrti biskupa Antunovića predslavio je 10. siječnja vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Društva. Od ove je godine u proslavu „Dana biskupa Ivana Antunovića” uvršteno i polaganje vijenaca na spomenik koji je kraj katedrale u Subotici podignut njemu u čast 2020. godine. Tako su 13. siječnja, na obljetnicu smrti biskupa Antunovića, vijence položili predstavnici Katoličkog društva „Ivan Antunović”, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” i Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”.

Trideseti „Razgovor” je održan 20. siječnja 2022. godine u Pastoralnom centru „Augustinianum”. Tema je bila „Crkvena i društveno–kulturna djelatnost biskupa Lajče Budanovića”, a predavač Vladimir Nimčević, doktorand Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba. Na dan smrti biskupa Ivana Antunovića, 13. siječnja, na njegov su spomenik položili vijence predstavnici Katoličkog društva „Ivan Antunović”, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”, Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” i Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ”. Svetu misu o 134. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića predslavio je preč. Josip Štefković, predsjednik Katoličkog Društva „Ivan Antunović”.

Tridesetprvi „Razgovor” je bio 19. siječnja 2023. godine u Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici. Tema je bila „Angažman vjernika laika u mjesnoj Crkvi”, a predavači vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, vlč. Dražen Skenderović, vlč. Vinko Cvijin i Ljubica Stipančević. Sveta misa o 135. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića bila je 8. siječnja. Predslavio ju je vlč. Daniel Katačić, župnik iz Đurđina. U koncelebraciji je bilo šest svećenika. Na dan smrti biskupa Ivana Antunovića, 13. siječnja, na njegov su spomenik položili vijence predstavnici Katoličkog društva „Ivan Antunović”, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”, Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” i Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ”.

Tridesetdrugi „Razgovor” je održan 18. siječnja 2024. godine u Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici. Tema je bila „Uključenost vjernika laika u život mjesne Crkve”, a predavači: Nevena Gabrić, katehistica i vjeroučiteljica; Miroslav Stantić, katedralni orguljaš i zborovođa; Gábor Ric, ravnatelj „Caritasa” Subotičke biskupije. Sveta misa o 136. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića bila je 7. siječnja. Predslavio ju je vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, upravitelj subotičke župe Sveti Juraj i pročelnik izdavačkog odjela Društva. Polaganje vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića bilo je 12. siječnja. Vijence su položili predstavnici Katoličkog društva „Ivan Antunović”, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”, Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo”, Novinsko–izdavačke ustanove „Hrvatska riječ” i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit