Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Izložba božićnjaka

Kod Hrvata Bunjevaca za Božić se tradicionalno izrađuje božićni kruh „božićnjak”. On je ukrašen ručno izrađenim i pečenim figurama od tijesta. Figure prikazuju: novorođenog Isusa, Mariju i Josipa, pastire, zvijezde, sunce, ptice, cvijeće–ružice, domaće životinje (kvočku s pilićima, gusku, krmaču i prasice, ovčice) itd. To je prizor Betlehema u malom.

Nekad su, naime, salaši bili kilometrima udaljeni od crkve. Kako zbog udaljenosti tako i zbog zimskih vremenskih uvjeta nije bilo moguće svima posjetiti crkvu u božićno vrijeme. Stoga su se domaćice dosjetile napraviti božićne figure od tijesta. Njima su ukrašavale božićni kruh kojemu su dale ime „božićnjak”. Izgled božićnjaka je ovisio od spretnosti i kreativnosti pojedine domaćice.

Izložba božićnjaka se tradicionalno održava od 1997. godine, a organizator joj je etnološki odjel „Blaško Rajić” pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović”. Prvotni cilj izložbe je prikazati božićnjake javnosti te tehniku njihove izrade sačuvati od zaborava. U izložbu budu uključene žene iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Žednika, Đurđina, Sombora. Ponekad se uključe i žene iz Mađarske (Aljmaš, Čikerija).

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit