Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Književna večer uoči Dužionice u Somboru

U sklopu priprave za žetvene svečanosti i zahvalu Bogu za novi kruh, koja se u Somboru naziva „Dužionica”, priređuje se, između ostalog, i književna večer.

Prva književna večer u organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Vladimir Nazor” iz Sombora i suorganizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović” iz Subotice održana je u okviru Dužionice 2015. godine i to na inicijativu Marije Mandić rođene Matarić. Ideja je bila da se u prostorijama Hrvatskog doma u Somboru obilježe različiti jubileji i jednom godišnje predstavi i promovira djelatnost Katoličkog društva „Ivan Antunović”.

Društvo taj događaj obično iskoristi za predstavljanje svojih izdanja od kojih aktualni naslovi budu i izloženi te ih nazočni mogu pogledati i nabaviti po promotivnim cijenama. Veći dio programa prirede domaćini, a osim književnih tema, tijekom večeri budu izvedene i glazbene točke. Jedan od sastavnih i nezaobilaznih trenutaka svake Književne večeri uoči Dužionice u Somboru je i predstavljanje aktualnih bandašice i bandaša.

Napomenimo kako je prva Dužionica u Somboru održana 1935., godinu dana prije službenog osnivanja Hrvatskog kulturnog društva „Miroljub” (današnje Hrvatsko kulturno–umjetničko društvo „Vladimir Nazor”). Veličanstvena je to manifestacija s neprekinutom tradicijom od gotovo devet desetljeća.

Ideja je da se ova plodonosna suradnja svakako nastavi još dugi niz godina.

Povijest književnih večeri uoči Dužionice u Somboru

2015. godine na prvoj književnoj večeri, 2015. godine, predstavljana je knjiga vlč. Lazara Novakovića, pod naslovom „Recept”. Time je odana počast vlč. Novakoviću koji je jedan dio svoga života i rada proveo u Somboru, kao župnik u župi Uzvišenja Svetog Križa. Na promociji je pored ostalih govorio i sam autor.

2016. godine na drugoj književnoj večeri, 2016. godine, predstavljena je knjiga vlč. Dragana Muharema „Ispovijest crkvenog pauka” koja je izašla iz tiska 2016. godine.

2017. godine na trećoj književnoj večeri, 2017. godine, predstavljena je knjiga „Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike — ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića”.

2018. godine na četvrtoj književnoj večeri, 19. srpnja 2018. godine, predstavljen je zbornik „Vidakoviću u čast”, a nastupio je i zbor „Collegium Musicum Catholicum”.

2019. godine na petoj književnoj večeri, 2019. godine, u okviru obilježavanja 25. obljetnice izlaženja Katoličkog lista „Zvonik”, predstavljen je ovaj mjesečnik koji je izdanje Društva „Ivan Antunović”.

2020. godine na šestoj književnoj večeri, 2020. godine, ukratko je predstavljena „Spomenica župe Presvetog Trojstva u Somboru” koja je iz tiska izašla nekoliko mjeseci ranije i koja već imala svoju svečanu promociju u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru. Knjigu je predstavio župnik te župe preč. Josip Pekanović. Drugi dio književne večeri bio je posvećen predstavljanju Revije „Dužijanca” u izdanju UBH „Dužijanca”.

2021. godine na sedmoj književnoj večeri, 2021. godine, odstupilo se pomalo od književnih tema. Naime, vlč. Luka Poljak održao je predavanje na temu „Povijest ženskog redovništva u gradu Somboru”.

2022. godine na osmoj književnoj večeri, 2022. godine, predstavljena je knjiga mons. Stjepana Beretića „Johannes Clausen — kako je oslikana subotička katedrala”. O knjizi, koja je iz tiska izašla u proljeće 2022., govorili su vlč. Josip Štefković i mons. Stjepan Beretić.

2023. godine na devetoj književnoj večeri, 2023. godine, predstavljena je nova knjiga mons. Stjepana Beretića „Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj”. O knjizi su govorili mons. Stjepan Beretić i vlč. Josip Štefković.

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit