Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

„Zvonik”

Katolički list „Zvonik” osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz XXIII. stoljeća, te je po tom najstarijem zvoniku u našoj biskupiji list i dobio ime. Svećenici su dali i početna sredstva za izdavanje lista. Prvi broj je izašao iz tiska početkom studenoga 1994., za svetkovinu Svih svetih. Početkom izlaženja lista formalni izdavač „Zvonika” bio je Župni ured sv. Roka u Subotici, a stvarni Izdavački odjel (tada) Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović”. Aktualni izdavač je Katoličko društvo „Ivan Antunović” iz Subotice.

Svrha i ciljevi ovog lista bili su navedeni u prvom broju „Zvonika”: svjedočenje Evanđelja kao i praćenje svih događaja u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije, događaja u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca i ostalih naroda koji žive na području Subotičke biskupije, kao i donošenje izvješća o svim značajnijim događajima. Bio je ovo svojevremeno jedini list na hrvatskom jeziku u Bačkoj, ali i šire. Čuvao je ne samo vjerski identitet nego i nacionalni. To se odnosi na jezik kao i na sve one sadržaje od kojih se list sastoji.

Dosadašnji glavni urednici bili su: dr. Andrija Anišić (od 1. do 150. broja), mr. Mirko Štefković (od 151. do 200. broja), Dragan Muharem (od 201. do 264. broja) i Siniša Tumbas Loketić (265. do 280. broja), a aktualni urednik je Vinko Cvijin (od 281. broja do danas).

Sredinom studenoga 2018. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavio je na svom internetskom portalu digitalizirano izdanje katoličkog mjesečnika „Zvonik”, koji se može naći na linku: zkvh.org.rs/digitalizirana-bastina-post/periodika/zvonik.

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit