Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Bunjevačko–šokačka knjižnica „Ivan Kujundžić”

Bunjevačko–šokačka knjižnica „Ivan Kujundžić”, prvotno je osnovana 1946. godine, da bi bila ponovno utemeljena i otvorena 1996. godine, kao sastavni dio Katoličkog društva „Ivan Antunović”, u svojstvu jednog od pet odjela koji djeluju u okviru Društva.

Prvi knjižničar bio je prof. Bela Gabrić, nakon kojega je vodstvo preuzela knjižničarska savjetnica Katarina Čeliković. Od 2021. pročelnica Odjela Bunjevačko–šokačka knjižnica „Ivan Kujundžić”, pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović” je knjižničarka – informatičarka Tatjana Pelhe.

Najstarija zavičajna knjiga u knjižnici je Uzao serafinske (naški) goruće ljubavi Lovre Bračuljevića tiskana 1730. u Budimu. Od ostalih zavičajnih autora tu su djela Franje Bodolskog, Blaža Modrošića, Antuna Josipa Knezovića, Emerika (Mirka) Pavića, Đure Rapića, Grgura Peštalića, Nikole Kesića, Stjepana Grgića, Ivana Antunovića i dr.

Osim ostavštine Ivana Kujundžića, u fond knjižnice ušle su i velike zaostavštine: svećenika Blaška Rajića, pjesnika Jakova Kopilovića, prof. Ane Gabrijele Šabić, Stipana Šabića te prof. Bele Gabrića, koji je svu svoju ostavštinu predao ovoj knjižnici.

Fond knjižnice trenutno se nalazi na tri lokacije: u župi sv. Roka, u Spomen–kući prof. Bele Gabrića, i u Pastoralnom centru „Augustinianum”.

Trenutačno se radi na sustavnom uređenju knjižnice što podrazumijeva s jedne strane katalogizaciju i stvaranje jedinstvene računalne baze podataka, a s druge strane opremanje knjižnice adekvatnim zastakljenim policama i arhivskim ormarima.

Rješenjem Gradske knjižnice Subotica, kao matične knjižnice, od dana 24. 12. 2018., Bunjevačko–šokačka knjižnica „Ivan Kujundžić”; u okviru Katoličkog društva „Ivan Antunović”, upisana je u registar knjižnica pod brojem 57, sa sjedištem u Subotici, na adresi Beogradski put broj 52.

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit