Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

13. „Prelo sićanja” — događaj za sjećanje

U posljednju nedjelju pred korizmu, 19. veljače 2023., održano je 13. „Prelo sićanja”. Program se, kao i ranijih godina, sastojao od okupljanja u centru grada Subotice, kod spomenika Presvetog Trojstva, od svete mise u franjevačkoj crkvi i od pokladne zabave i druženja u prostorijama HKC–a „Bunjevačko kolo”.

Pozivnica

U nedjelju 19. veljače 2023. godine organizirano je u Subotici 13. po redu „Prelo sićanja”. Organizatori su i ove godine bili HKC „Bunjevačko kolo” i Katoličko društvo „Ivan Antunović”.

Sudionice „Prela sićanja”

U pokladno vrijeme po svijetu se organiziraju maskirani karnevali i zabave. I „Prelo sićanja” je kostimirana zabava. Ona evocira uspomene na neka ne tako davna vremena koja su, s jedne strane bila karakteristična po veličanstvenim narodnim nošnjama, a s druge strane po, češćim nego danas, rodbinskim, prijateljskim i susjedskim okupljanjima. Pogotovo u zimsko i pokladno vrijeme. Organizatori i sudionici „Prela sićanja” iz godine u godinu žele pokazati upravo to: ljepotu zajedništva i ljepotu svečane zimske bunjevačke narodne nošnje.

Na ovom je prelu bilo stotinjak sudionika. Program je počeo okupljanjem kod spomenika Presvetog Trojstva u centru Subotice. Slijedila je sveta misa u franjevačkoj crkvi. Potom su se sudionici prošetali do HKC–a „Bunjevačko kolo” gdje je upriličena pokladna zabava i druženje. Za dobro raspoloženje su se pobrinuli mladi svirači iz Ansambla „San”. Uz pjesmu, ples, kartanje, krafne i naravno fotografiranje vrijeme je brzo prošlo.

Sudionici „Prela sićanja”

Među sudionicima je bio veliki postotak mladih koji su s ponosom odjenuli prekrasnu bunjevačku nošnju. Mladi su budućnost „Prela sićanja”. Znaju se u nošnji vladati i nositi je. Mladima je ove godine posebno upućen poticaj da od svojim starijih nauče nošnju i adekvatno čuvati i pravilno odijevati kako bi i oni naraštajima koji dolaze to umijeće znali i mogli prenijeti.

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit