Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Dan Društva 2022.

U četvrtak, 11. kolovoza 2022., Katoličko društvo „Ivan Antunović” obilježilo je Dan Društva. Tom je prigodom održana književna večer a dodijeljene su i nagrade „Ivan Antunović”.

Obilježavanje Dana Društva

Katoličko društvo „Ivan Antunović” priredilo je 11. kolovoza 2022. godine tradicionalnu književnu večer uoči središnje proslave Dužijance u svečanoj dvorani HKC–a „Bunjevačko kolo” u Subotici. Time je ovo Društvo obilježilo i svoj dan. Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je vlč. Josip Štefković, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović. Književna večer bila je posvećena liku i djelu dr. Matije Maće Evetovića (1894. — 1972.) poznatog znanstvenika, književnika te društvenog i kulturnog djelatnika grada Subotice, čija se 50. obljetnica smrti obilježava ove godine. Prigodno predavanje održao je povjesničar i arhivist te ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici gospodin Stevan Mačković. Zbor „Collegium musicum catholicum” uveličao je ovaj događaj izvođenjem dvije skladbe domaćih autora.

Stevan Mačković

Program je vodila Lucija Ivanković Radaković, a predsjednik Društva vlč. Josip Štefković je u drugom dijelu programa proglasio ovogodišnje dobitnike nagrade „Ivan Antunović”. U kategoriji zaslužnog pojedinca to je sveučilišni profesor dr. sc. Josip Ivanović. Profesor Ivanović je dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici Sveučilišta u Novom Sadu, predavao je i na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Josip Ivanović je u čitavom nizu institucija i organizacija sudjelovao u osnivačkim koracima: Katoličkog društva „Ivan Antunović”, Teološko–katehetskog instituta Subotičke biskupije, Hrvatskog akademskog društva, Hrvatskog informatičkog centra, Hrvatskog društva za pomoć učenicima i studentima „Bela Gabrić”, Hrvatske čitaonice itd.

Zbor „Collegium musicum catholicum”

U kategoriji brojne i aktivne obitelji nagrađena je obitelj sa sedmero djece Zdenka i Jasne Dulić iz Župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina. Školska djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, a cijela obitelj aktivna je u brojnim župskim aktivnostima, kao i u Neokatekumenskoj zajednici.

U kategoriji zaslužne udruge ili institucije, nagrada je dodijeljena časnim sestrama dominikankama koje ove godine obilježavaju 75. obljetnicu svoga djelovanja u Subotici, a nagradu je primila s. Nada Ivanković, priora. Tijekom 75. godina djelovanja časne sestre su se uzdržavale od nagrada za pletenje džempera, krpanja i uređivanja liturgijskoga ruha, čuvanja djece radničkih obitelji te davanja pouke djeci iz matematike i hrvatskoga jezika. U crkvi su pomagale oko uređenja, na župi su organizirale veliki mješoviti zbor te poučavale djecu sviranju harmonija i glazbi. Pokrenule su mnoge inicijative na župi i u gradu.

Dobitnici nagrade „Ivan Antunović” s predsjednikom Društva

Na Književnoj večeri pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje aranžirane izloge s temom Dužijance. Prvo mjesto osvojio je izlog u salonu namještaja Simpo pod nazivom „Novo ruvo za Dužijancu”, a autorica izloga je Zorica Ivković. Drugo mjesto pripalo je izlogu u salonu Enmon pod nazivom „Šije se bandašicino ruvo” čije su autorice Mirjana Iršević i Sanda Benčik. Treće mjesto zauzeo je izlog u butiku Veruška, pod nazivom „Kruh(g) života” čije su autorice Iris Miljački i Emina Kujundžić.

Društvo „Ivan Antunović” je izrazilo svoju zahvalnost HKC–u „Bunjevačko kolo” na lijepom gostoprimstvu te institucijama koje su pomogle realizirati program i osigurati nagrade a to su: Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo na obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine — nacionalne zajednice te Hrvatski Caritas.

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit