Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Dan Društva — Književna večer

Pred punom dvoranom HKC–a „Bunjevačko kolo” u Subotici, u četvrtak 10. kolovoza 2023. obilježen je Dan Društva i održana književna večer. Dodijeljene su, također, nagrade „Ivan Antunović”.

Publika na Književnoj večeri

Književna večer u organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović”, tradicionalno se održava u četvrtak pred središnju proslavu Dužijance u Subotici i predstavlja svojevrstan uvod u centralno slavlje ove velike manifestacije bunjevačkih Hrvata sa sjevera Bačke. Tako je bilo i ove godine. Književna večer je održana 10. kolovoza u svečanoj dvorani HKC–a „Bunjevačko kolo” u Subotici. Na njoj je predstavljena knjiga mons. Stjepana Beretića „Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj”.

Predsjednik Josip Štefković

Najprije je predsjednik Društva vlč. Josip Štefković u kratkim crtama nazočnima predstavio rad Društva, s posebnim osvrtom na nakladničku djelatnost i mons. Stjepana Beretića kao najplodnijeg autora kojemu je Društvo dosada objavilo 11 knjiga. Potom je mons. Beretić predstavio svoju novu knjigu. U tome se fokusirao na teme vezane za subotičku župu Svete Terezije Avilske, sadašnju subotičku katedralu, u narodu poznatiju kao „velika crkva”, koja ove godine obilježava 250. obljetnicu početka izgradnje. Prikazujući tek segment, on je zapravo prikazao cijelu knjigu: upoznao je nazočne sa stilom i sadržajem te je svatko lako mogao zaključiti je li to štivo za njega ili nije. Knjiga sadrži impozantnih 600 stranica i veoma je bogata sadržajem.

Predavač Stjepan Beretić

U drugom dijelu programa dodijeljene su nagrade „Ivan Antunović”, koje Društvo već više od tri desetljeća dodjeljuje zaslužnom pojedincu, obitelji i udruzi koje se na osobit način zalažu za promicanje kršćanskih vrednota u našem društvu. Ovogodišnji dobitnici nagrada su pjesnikinja Marica Mikrut iz Sombora, obitelj Ljubice i Ivana Tumbasa iz Subotice te Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje.

Dobitnici nagrada

Ove je godine šest izloga u gradu Subotici bilo ukrašeno motivima Dužijance. Ana Dulić, članica tročlanog žirija za prosudbu i ocjenjivanje, obznanila je da prva nagrada ide Butiku „Fara” i autoricama Heleni Štrbo i Vesni Čović. Druga nagrada pripala je Butiku „Veruška” i autoricama Sandi Benčik i Mirjani Iršević. Treća nagrada, pak, ide „Simpu” i autorima Zorici i Zlatku Ivković. Nagrade će im biti uručene u sklopu Tamburaške večeri na Gradskom trgu u Subotici u petak 11. kolovoza.

Osim u Subotici i okolici, Dužijanca je ove godine proslavljena i u Mostaru. Kraći dokumentarni film i reportažu o tome pripremio je Josip Stantić, a prikazan je u sklopu večeri.

Publika na Književnoj večeri

Pred sam završetak programa, predsjednik UBH „Dužijanca” mons. Andrija Anišić predstavio je novi broj revije „Dužijanca”.

Ovu večer, kojom Katoličko društvo „Ivan Antunović” obilježava i svoj Dan, svečanijom je učinio nastup Katedralnog zbora „Albe Vidaković” pod ravnjanjem Miroslava Stantića. Program je vodila Josipa Stantić. Svečana dvorana HKC–a „Bunjevačko kolo” bila je popunjena, po prvim reakcijama sudeći, zadovoljnom publikom.

Voditeljica Josipa Stantić

Organizaciju ovoga događaja financijski su poduprli Grad Subotica i Hrvatski Caritas.

Stjepan Beretić potpisuje knjige
© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit