Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Dani biskupa Ivana Antunovića

Manifestacija „Dani biskupa Ivana Antunovića” upriličena je u Subotici u siječnju 2023. godine, a sastojala se od tri događaja: svete mise o 135. obljetnici Antunovićeve smrti, polaganja vijenaca na njegov spomenik u Subotici i Razgovora na temu „Uloga vjernika laika u mjesnoj Crkvi”.

Svečano polaganje vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića

Povijesni prikaz

Prvi preporoditelj i prosvjetitelj bačkih Hrvata, biskup Ivan Antunović, intenzivno je djelovao u drugoj polovici XIX. stoljeća. Izdavao je novine, pisao knjige, pozivao na suradnju, okupljao svoje sunarodnjake, bio im organizator i pokretač. Preminuo je 13. siječnja 1888. godine u Kalači.

Prepoznavši veličinu i značaj Ivana Antunovića, bački su Hrvati obljetnicu njegove smrti odvajkada s poštovanjem i zahvalnošću obilježavali. Tako je baš u sklopu obilježavanja te obljetnice, sada već daleke, 1934. godine biskup Lajčo Budanović pokrenuo priredbu pod slikovitim nazivom „Razgovor”. Zamisao „Razgovora” je da bude kulturna manifestacija na kojoj bi, pored ostalih, prisustvovale i ugledne ličnosti iz crkvenih i kulturnih krugova bačkih Hrvata, koje bi se nakon predavanja o nekoj aktualnoj temi uključile u razgovor.

Prvi „Razgovor” održan je, dakle, 14. siječnja 1936. godine pod pokroviteljstvom biskupa Lajče Budanovića. „Razgovor” je nastavila organizirati „Matica subotička” do 1941. godine. Tada je uslijedio prekid poradi ratnih i poslijeratnih nedaća.

Od 1988. godine, tj. od stote obljetnice smrti biskupa Ivana Antunovića, do dandanas, održavaju se u Subotici ponovno dani biskupa Ivana Antunovića koji su se najprije sastojali od svete mise koja se početkom siječnja služi za njega u subotičkoj katedrali. Nastavljajući tradiciju „Matice subotičke” iz vremena prije Drugog svjetskog rata, Institut „Ivan Antunović” je 1991. godine obnovio kulturnu priredbu „Razgovor”. Ona je uvrštena u „Dane biskupa Ivana Antunovića”. Od 2021. godine toj je manifestaciji pridodano i polaganje vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića, koji je u jesen 2020. godine podignut u Subotici. Danas se, dakle, manifestacija „Dani biskupa Ivana Antunovića” sastoji od ova tri događaja: svete mise, polaganja vijenaca i „Razgovora”.

Sveta misa o 135. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića

Sveta misa

Sveta misa o 135. obljetnici smrti biskupa Ivana Antunovića služena je u subotičkoj katedrali, na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 8. siječnja 2023. godine. Misu se predvodio đurđinski župnik vlč. Daniel Katačić. Koncelebriralo je šest svećenika. Misnik je održao nadahnutu propovijed o smislu i značenju krštenja za sve nas Kristove vjernike, služeći se pri tom često mislima i naukom blagopokojnog pape Benedikta XVI. Propovjednik nije propustio dotaknuti se niti biskupa Ivana Antunovića kojemu je život bio Krist, a krštenje i kršćanski identitet polazište i nadahnuće u njegovu cjelokupnom djelovanju. Na misi su, osim vjernika iz Subotice i okolice, bili i predstavnici Hrvata iz Kalače, mjesta gdje je Ivan Antunović djelovao i gdje je i pokopan.

Polaganje vijenaca

U petak 13. siječnja 2023. godine, upriličeno je svečano polaganje vijenaca na spomenik biskupa Ivana Antunovića koji se nalazi u parku između katedrale i sjemeništa u Subotici. Vijence su položili predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ”, HKC–a „Bunjevačko kolo”, UBH–a „Dužijanca” te Katoličkog Društva „Ivan Antunović”. U ime organizatora nazočnima se obratio vlč. Josip Štefković. On je naglasio kako je spomenik podignut suradnjom nekoliko hrvatskih institucija. U godini koja je pred nama, suradnjom tih istih institucija, radit će se na digitalizaciji svih pisanih djela biskupa Ivana Antunovića. Nositelj projekta bit će katoličko društvo koje nosi ime ovoga velikana našega naroda. Tako će njegov lik i djelo bili dostupnije zainteresiranoj javnosti. Moći ćemo lakše saznati tko je on doista bio te što je i kako je točno govorio, kojim jezikom pisao i kako se nacionalno izjašnjavao. Pisana ostavština biskupa Ivana Antunovića bit će dostupna i na internetu. Digitalizacijom će biti obuhvaćena kako tiskana djela tako i nekoliko rukopisa koji su nam trenutačno dostupni. To je kulturno dobro našega naroda koje nam valja najprije bolje upoznati a onda i temeljitije proučiti. I sada određeni pojedinci odlično poznaju opus Ivana Antunovića, ali kada se sva njegova djela prikažu na jednom mjestu bit će, poput spomenika, vidljiva svima.

Razgovor

U četvrtak 19. siječnja 2023. s početkom u 19 sati održan je u Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici XXI. „Razgovor” u organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović”. Najprije su održana četiri izlaganja na temu „Angažman vjernika laika u mjesnoj Crkvi”.

„Razgovor”

Prvo je izlaganje imao vlč. dr. Ivica Ivanković Radak. On je, budući da je crkveni pravnik, na temelju Zakonika kanonskog prava, stručno i detaljno protumačio koja su to sve prava i obveze vjernika laika, te koje sve službe oni mogu obnašati u Crkvi. Iako je Crkva hijerarhijski ustrojena, ipak su mogućnosti angažmana laika velike i široke a čini se i nedovoljno iskorištene.

Drugo izlaganje održao je vlč. Dražen Skenderović, biskupijski arhivar i bilježnik. On je na temelju crkvenih dokumenata predstavio koje to sve liturgijske službe u mjesnoj Crkvi mogu biti povjerene laicima, bilo privremeno bilo trajno. Osim primjera iz naše Subotičke biskupije, vlč. Skenderović je donio i pokazao i nekoliko knjiga na stranim jezicima te ukazao na pojedine pozitivne prakse u svijetu koje bi nam mogle poslužiti kao primjer.

Treće izlaganje imao je vlč. Vinko Cvijin, glavni i odgovorni urednik Katoličkog lista „Zvonik” i župnik subotičke župe „Uskrsnuća Isusova”. Na temelju jednostavnih i konkretnih životnih primjera i situacija iz svoga svećeničkog života, ukazao je na veliku važnost vjernika laika u životu mjesne Crkve. Laici su ne samo suradnici i izvršitelji župnikovih ideja nego i kreatori i realizatori mnogih važnih aktivnosti u jednoj župi. Angažirani laici čine jednu župu aktivnom i živom.

Četvrto izlaganje bilo je s gledišta jednog vjernika laika. Održala ga je Ljubica Stipančević. Po struci ekonomist. Aktivna i angažirana vjernica. Član ekonomskog vijeća svoje župe. Član Zajednice bračnih susreta. Kroz tu je zajednicu shvatila da su svećenici dio vjerničke zajednice. Oni imaju svoju veliku ulogu, ali ništa manju ulogu nemaju niti laici. Ne može župa bez svećenika, ali ne može niti bez laika. Jedni smo na druge upućeni i pozvani zajedno napredovati prema Kraljevstvu Božjem, uz zauzetost i angažman svih.

Program je vodio vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. On je nakon posljednjeg izlaganja otvorio razgovor. S pitanjima, razmišljanjima i komentarima javilo je nekoliko nazočnih. Opći zaključak ovoga XXXI. „Razgovora” mogao bi biti kako je uloga angažiranih vjernika laika u mjesnoj Crkvi zaista vrlo velika i važna. Analizirajući naše mjesne prilike, ne možemo se oteti dojmu da bi mogla biti i više iskorištena. To trebaju shvatiti kako svećenici i biskupi, tako i sami laici kojima je angažman u Crkvi ne samo pravo nego i čast i obaveza.

Tijekom večeri, stihove Alekse Kokića, posvećene biskupu Ivanu Antunoviću, kazivao je Marko Križanović. Nazočne je pozdravio i u nakanu i temu ovogodišnjeg „Razgovora” uveo predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović” vlč. Josip Štefković. Na koncu su članovi Društva imali prigodu platiti članarinu, a ostali informirati se o mogućnostima članstva i angažmana u Društvu. Društvo trenutačno, napomenimo usput, broji 79 članova. Od toga je 58 vjernika laika i 21 svećenik. Bez laika Društvo ne bi niti postojalo.

Dani biskupa Ivana Antunovića 2023. svečano su obilježeni. Smatram kako njima mogu biti zadovoljni i organizatori i sudionici ove trodnevne manifestacije. Biskupu Ivi u čast, tradiciju planiramo nastaviti i dogodine. Nakon ovogodišnjeg „Razgovora” su se već mogle čuti nove ideje i sugestije. Sada ih još treba pustiti da se iskristaliziraju i razbistre.

Subotička Danica za 2023. – štivo za cijelu obitelj

Sredinom prosinca 2022. izišla je iz tiska „Subotička Danica” za 2023. godinu, kalendar s dugom tradicijom i lijepim štivom za cijelu obitelj.

„Subotička Danica” bilježi dugu povijest i značaj u vjerskim i kulturnim krugovima vojvođanskih Hrvata. Pridjev Subotička u njezinu naslovu govori o njenoj usmjerenosti na Subotičku biskupiju i sve što se u njoj tijekom godine zbiva. Njezin položaj i značaj koji uživa danas promatramo u kontekstu vremena kada je pisana riječ bila teško dostupna laicima, te su se na poseban način vezali uz ovu godišnju publikaciju, koja je doista bila izvor informiranja o vjerskome životu, događanjima u Crkvi, ali i o posve praktičnim svakodnevnim stvarima vezanim uz život Hrvata katolika u Bačkoj. „Subotička Danica” kakva postoji danas nastoji sačuvati poveznicu sa svojim prvim izdanjima, starim tečajem „Danice”, istodobno skrbeći za potrebe i interesiranja suvremenoga čitatelja vjernika. Nakladnik „Subotičke Danice” je „Katoličko društvo Ivan Antunović”, a glavni i odgovorni urednik je Josip Štefković.

Papine poruke

Uz katolički i pravoslavni kalendar, kao nastavak duge tradicije, „Danica” donosi astronomski kalendar te vrijeme po mjesecima, popis zapovjednih blagdana, važne vijesti vezane uz Katoličku crkvu u svijetu, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U „Danici” se daje i pregled najvažnijih događanja u Subotičkoj biskupiji, te popis katoličkih novina i časopisa u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U rubrici „Papa govori Crkvi i svijetu” nalaze se prijevodi najvažnijih papinih poruka tijekom protekle godine, a o našem kandidatu za sveca, Ocu Gerardu Tomi Stantiću može se čitati u istoimenome dijelu ovoga izdanja.

Danica izlazi još od 1884. i njena ljepota je u trajnosti i ljudima koji neumorno rade na njezinu nastanku iz godine u godinu. Poveznica sa starijim vremenima i podsjećanje na najvrjednije narodno blago također nalaze mjesto u „Danici”.

Podsjećamo se i naših dragih pokojnika, kao i važnih obljetnica u Subotičkoj biskupiji, a „Danica” se prisjeća i velikana koje ne smijemo zaboraviti te donosi i rubriku „Da ih ne zaboravimo”.

Obitelj i mladi

U rubrikama za obitelj, kao i za djecu i mlade, upoznaje se s autentičnim primjerima življenja kršćanske vjere u ovome vremenu sa svim izazovima koje ono nosi.

„Mala Danica” i „Mladi Subotičke biskupije” rubrike su posvećene djeci i mladima, a osobito je važno da i oni mogu pronaći prigodne i zanimljive sadržaje u ovom izdanju za cijelu obitelj.

Na više od 250 stranica „Subotička Danica” donosi mnoštvo sadržaja za vjernike, na prvome mjestu za katolike, ali, njegujući ekumenizam i za ostale kršćanske vjernike. Uredničko vijeće koje čine Stjepan Beretić, Katarina Čeliković, Vesna Huska, Marko Tucakov i Larisa Skenderović potrudilo se i ovoga puta prirediti čitateljima kvalitetan i zanimljiv sadržaj.

Poruke

Kroz brojne rubrike na odmjeren i čitateljima blizak i razumljiv način približavaju se najvažnije papine poruke, donose se prijevodi njegovih poruka cijeloj Crkvi. Kada je riječ o intervjuima s obiteljima, prakticira se da to bude obitelj koja je prethodne godine dobila Nagradu Katoličkog društva „Ivan Antunović”. I u novome izdanju Danice nagrađena obitelj Dulić dijeli s čitateljima svoje osobno iskustvo i nastoji prenijeti vrijedne i dobre poruke za svakoga.

Kroz rubriku „Duhovnost” čitateljima se predstavljaju sveci Katoličke crkve, a potom slijede različita razmatranja i meditacije, kao i kraće studije koje govore o životu svetaca i njihovom putu svetosti. Cijelom „Danicom” protežu se prigodni stihovi brojnih autora s prostora Bačke koji nadopunjuju ostale vjerske i poučne sadržaje. U uvodnoj riječi glavnoga urednika stoji kako je „Subotička Danica” dar u kojemu je svaki od autora odlučio podijeliti dio sebe s drugima. Složit ćemo se s navedenim i dodati kako je ona ujedno i svjedočanstvo o važnosti rada za opće dobro te dobar pratitelj kroz godinu svakome vjerniku.

Nakladu Subotičke Danice za 2023. godinu pomogli su:

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit