Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Digitalizacija

U želji da se uključi u suvremene trendove, Katoličko društvo „Ivan Antunović” je započelo s projektom digitalizacije i formiranja digitalne knjižnice.

Potpora digitalizaciji

Katoličko društvo „Ivan Antunović” među svojim aktivnostima ima i izdavačku djelatnost. Mjesečno objavljuje Katolički list „Zvonik”, a godišnje kalendar „Subotička Danica”. Osim toga, Društvo je do sada objavilo preko 110 knjiga. Ima, također, bogatu knjižnicu i arhiv. U svome posjedu ima i brojna tiskana djela biskupa Ivana Antunovića kao i njegove rukopise.

U želji da se uključi u suvremene trendove, Društvo je otpočelo s procesom digitalizacije vlastitih izdanja, kao i djela biskupa Ivana Antunovića. Potom će nastaviti s digitalizacijom ostalog knjižnog fonda. Krajnji cilj je formirati digitalnu knjižnicu, prvenstveno zavičajne tematike, i postaviti je na internet. Knjižnica je zamišljena na trenutačno najsuvremeniji način kako bi bila pretraživa ne samo po autorima i naslovima, već i po kompletnim tekstovima digitalizirane knjižne građe i to na veoma jednostavan način i u veoma kratkom vremenu.

Prve korake u digitalizaciji Društvo je realiziralo angažirajući studente koji su aktivni u našoj hrvatskoj zajednici i spremni sudjelovati u ovakvim projektima, a ujedno i vični rukovanju modernim tehnologijama. Potporu u vidu 40.000 dinara za ovu svrhu Društvu je pružilo Hrvatsko nacionalno vijeće, Osječko–baranjska županija i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Rukopis biskupa Ivana Antunovića
© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit