Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Izložba „S Božjom pomoći”

U četvrtak 27. srpnja 2023. godine otvorena je u Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici tradicionalna izložba „S Božjom pomoći. Ovogodišnja tema je „Stvarateljski opus biskupa Lajče Budanovića”.

vlč. Dražen Skenderović

U Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici u tijeku je izložba „S Božjom pomoći”. Zainteresirani je mogu pogledati radnim danima od 10 do 12 sati, sve do 4. kolovoza. Otvorenje izložbe upriličeno je 27. srpnja s početkom u 19 sati. Na ovogodišnjoj izložbi prikazan je „Stvarateljski opus biskupa Lajče Budanovića”. Povod je 150. obljetnica njegova rođenja, koja se obilježava ove godine. Izložbu su priredili Katoličko društvo „Ivan Antunović” i Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na njoj su kroz izabrane fotografije prikazani fragmenti iz Budanovićeva biskupskog djelovanja, spisateljski opus, izgrađene crkve, kupljene društvene zgrade itd. Veliki otisnuti izložbeni plakati nisu bili dovoljno veliki da prikažu kompletan opus biskupa Budanovića.

Izložba „S Božjom pomoći”

Dovoljno je reći da je u njegovo vrijeme izgrađeno gotovo 30 crkava, da je on direktno ili posredno stajao iza mnogih inicijativa, udruga i organizacija svoga doba, kako u crkvenom tako i u društvenom životu, ali i spomenuti činjenicu da se radi o prošlosti koja počinje prije 100 godina, kada je imenovan apostolskim upraviteljem Bačke apostolske administrature. Neke činjenice nisu dovoljno istražene, za neke događaje nedostaju fotografije. Oni koji su bili na otvorenju izložbe imali su prigodu poslušati stručno tumačenje i pojašnjenje svega prikazanoga i onoga što nije prikazano a vrijedno je spomena. Za to je bio zadužen vlč. Dražen Skenderović, arhivar i bilježnik biskupskog ordinarijata Subotičke biskupije.

Izložba „S Božjom pomoći”

Izložba „S Božjom pomoći” se organizira od 1993. godine i nastoji prikazati umjetničku, vjersku i kulturnu baštinu bunjevačkih Hrvata. Stvarateljski opus biskupa Lajče Budanovića sve to na jedinstven način objedinjuje.

Pokrovitelj ovogodišnje izložbe „S Božjom pomoći” je Grad Subotica.

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit