Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Objavljena „Subotička Danica” za 2024.

Na 12. stranici 349. broja „Zvonika” predstavljena je novoizišla „Subotička Danica” za 2024. godinu.

Naslovnica „Subotičke Danice”

Kalendar–godišnjak Subotička Danica, o svojem 103. godištu, za 2024. godinu, izišao je pred čitatelje. Urednik Josip Štefković i članovi Uredničkog vijeća: Stjepan Beretić, Katarina Čeliković, Terezija Sekereš, Vesna Huska i Marko Tucakov priredili su za čitatelje mnoštvo štiva na više od 300 stranica.

Po drugi puta, a prvi puta u svojstvu biskupa, čitatelje pozdravlja subotički ordinarij Franjo Fazekas, čije imenovanje i ređenje su obilježili crkvenu stvarnost u Bačkoj tekuće godine.

„Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje Vi ste svjetlost svijeta” predstavio je u rubrici „Papa govori Crkvi i svijetu” mons. dr. Andrija Anišić. U rubrici „Duhovnost” o. Mato Miloš pokušao je odgovoriti na pitanje kako živjeti vjeru u svakodnevici i prihvaćati stvarnost svoga življenja. On je svoj odgovor posvetio 150. godišnjici rođenja sv. Male Terezije, čije se obilježavanje upravo završava. Velečasni Dušan Balažević piše o obitelji Ulma, čiji su članovi nedavno beatifiicirani. Nataša Momčilović Firanj svoje razmatranje naslovila je sa „Bog je gratis”, a o. Zlatko Žuvela piše na temu „Svom dušom”. Uz prvu obljetnicu smrti pape Benedikta XVI., 31. prosinca, vlč. Daniel Katačić pokušava odgovoriti na pitanje „Otkud kriza u Crkvi i kako je riješiti?”

O. Gerard Tomo Stantić ponovno ima svoju rubriku, koju je uredio o. Mato Miloš, i to uz članak na temu „Sveta Mala Terezija — inspiracija sluzi Božjemu o. Gerardu Tomi Stantiću”. U rubrici „Narodno blago” priložen je detaljni članak A. Anišića o Dužijanci proslavljenoj ove godine prvi puta u Mostaru. O „Žalosnoj dami” piše Ruža Silađev. „Štivo za trenutke odmora” predstavljeno je prozom „Baćica na tavanu” Ivana Tumbasa i razmatranjem „Čuvajte se licemjerja” Alojzija Firanja. Starovircku pripovićku „Palčić iz bundive” koju je ispripovidala sonćanka Ana Kuruc priredila je Ruža Silađev.

„Malu Danicu” uredila je Katarina Čeliković, a rubriku „Mladi Subotičke biskupije” Terezija Sekereš. Obiteljske razgovore s bračnim parom Ljubicom i Ivanom Tumbasom vodili su Vesna i Ladislav Huska, a u obiteljskoj rubrici su se javili i Ana i Petar Gaković pričom „Vrtlarenje — škola rasta i odgoja”.

Zlata Vasiljević je u rubrici „Kultura” predstavila knjišku produkciju Hrvata u Srbiji 2022. — 2023. U toj su godini, navedeno je, izišla 33 naslova, pet časopisa i sedam listova. Rubrika „Da ih ne zaboravimo” govori o još jednom „slavljeniku”, u članku Aleksandra Skenderovića „Lajčo Budanović, biskup — fizički napad na biskupa”. U povijesnom kutku nalazi se članak „Životni put Đure Arnolda — uz 250. godišnjicu od početka gradnje subotičke katedrale” te tri članka o povijesti naših sakralnih građevina čije su se obljetnice izgradnje slavile ili će se slaviti 2024. godine: kapele sv. Ane u Kerskom groblju i u Tavankutu, kao i crkve Svetog Križa u Somboru. Marija i Martin Šeremešić odgovaraju na pitanja podrijetla Šokaca Monoštora, a Zvonimir Cvijin i Nevenka Fabian Vidaković predstavljaju Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata.

Andrija Anišić se opsežno osvrće i iznosi mnoštvo materijala o jubileju 100 godina Družbe „Kćeri Milosrđa” u Subotici. Tu su i obljetnice drugih crkava, svećenička „okrugla” slavlja, informacije o jednom biskupskom, svećeničkom i đakonskom ređenju, te dva nekrologa. Kratki rezime 2023. godine u katoličkoj zajednici bačkih Hrvata donosi Tomislav Vojnić Mijatov.

I u ovoj Danici brojni domaći pjesnici i prozaisti objavili su svoje uratke: Kata Kovač, Milica Kopilović, Zlatko Gorjanac, Pavka Domić, Katarina Firanj, Josipa Dević, Kata Milodanović Ostrogonac, Franjo Ivanković, Ružica Todorović, Denis Kovač, Marica Mikrut, Biljana Grbavac, +Verica Dulić, Željka Zelić Nedeljković, Josip Dumendžić Meštar, Ljiljana Bačlija, Zlatko Urbanek, Mirko Kopunović, Nevena Mlinko, Katarina Čeliković, Agata Rižanji, Ivan Tumbas i Ivan Pašić.

Danica, na čijem se ovitku nalaze dvije crkve slavljenice — subotička katedrala sv. Terezije i crkva Uzvišenja Sv. Križa u Somboru, može se nabaviti u svim župnim uredima i crkvama Subotičke biskupije.

Katolički list „Zvonik”, br. 349, prosinac 2023., 12. str.

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit