Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Održana 22. Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

U Subotici su se 18. studenoga 2023. susreli recitatori iz cijele Vojvodine. I Katoličko društvo „Ivan Antunović” imalo je svoje predstavnike.

Smotra recitatora u Hrvatskoj čitaonici

Iako je vjetar jako puhao, bile su najavljene i blokade cesta, održavalo se toga dana još natjecanja, a bio je i vikend, subota, dakle dan za odmor, ništa od toga nije spriječilo naše drugare da dođu u Suboticu i sudjeluju na Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku koju je 22. put zaredom organizirala Hrvatska čitaonica. Smotra je održana 18. studenoga i okupila je osamdesetak učenika iz Monoštora, Sonte, Berega, Šida, Sota, Srijemske Mitrovice, Sombora, Tavankuta, Đurđina i Subotice koji su kazivali poeziju na svom materinskom hrvatskom jeziku, standardnom ili dijalektu. Podijeljene u tri dobne skupine — mlađa (od 1. do 4. razreda osnovne škole), srednja (od 5. do 8.) i starija (srednjoškolci i studenti) pozorno ih je slušao tročlani žiri u sastavu: Milan Vejnović, glumac Narodnog kazališta u Subotici kao predsjednik žirija, Suzana Vuković, glumica Narodnog kazališta u Subotici i Marija Kovač, višestruko nagrađivana recitatorica iz Subotice.

Za svoj nastup svaki recitator je dobio prekrasnu knjigu na hrvatskom jeziku, a pobjednici smotre osvojili su i diplomu te nagradni jednodnevni izlet u Osijek koji će biti organiziran 9. prosinca. Na ovaj put žiri je poslao kao poticaj još neke recitatore tako da će pun autobus učenika iz Vojvodine, ljubitelja poezije, uživati u ljepotama ovog hrvatskoga grada, ali i drugim aktivnostima te kazališnoj predstavi koja je u programu nagradnog izleta.

Pobjednici 22. Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku

Mlađi uzrast (učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole)

Pobjednici Pokrajinske smotre recitatora

Srednji uzrast (učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole)

Pobjednici Pokrajinske smotre recitatora

Stariji uzrast (učenici od 1. do 4. razreda srednje škole)

Pobjednici Pokrajinske smotre recitatora

Kao poticaj za ubuduće uz pobjednike u Osijek će putovati i sljedeći recitatori: Ilija Firanj (Hrvatski dom Vladimir Nazor, Sombor), Anja Katačić (OŠ Moša Pijade, Bereg), Mirela Zarecki (OŠ Sremski front, Sot), Petra Kovač (OŠ 22. oktobar, Monoštor), Marija Kujundžić (OŠ Ivan Milutinović, Subotica), Ema Lutring (HKD Šid, Šid), Petar Mandić (KD Ivan Antunović, Subotica), Magdalena Menđan (HKD Šid, Šid), Lea Rica (OŠ Moša Pijade, Bereg), Noa Žarko (OŠ Sveti Sava, Srijemska Mitrovica), Melisa Gadžur (Gimnazija Svetozar Marković, Subotica), Sara Ileš (Srednja medicinska škola, Subotica), Luka Ješić (Srednja medicinska škola, Subotica), Nađa Perović (Srednja medicinska škola, Subotica), Luka Šomođvarac (Srednja medicinska škola, Subotica) i Boris Vujković (Srednja medicinska škola, Subotica).

A kako im je bilo u Osijeku moći ćete, naravno, pročitati u „Hrvatskoj riječi”. Pratite nas.

Održavanje 22. Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku su potpomogli Grad Subotica i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Hrvatska riječ”, br. 1075 od 24. studenoga 2023., 40. — 41. str.

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit