Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Održano 14. „Prelo sićanja”

U posljednju nedjelju pred korizmu, 11. veljače 2024., održano je 14. „Prelo sićanja”. Program se sastojao od okupljanja u centru grada Subotice, kod spomenika Presvetog Trojstva, svete mise u franjevačkoj crkvi i pokladne zabave i druženja u prostorijama „Bunjevačkog kola”.

Kolo na „Prelu sićanja”

Već četrnaestu godinu zaredom nekoliko entuzijasta, predvođeni Ivanom Piukovićem, u posljednju nedjelju pred početak korizme organizira najljepše prelo na sjeveru Bačke, a i šire, „Prelo sićanja”. Formalno, organizatori ove pokladne priredbe su HKC „Bunjevačko kolo” iz Subotice i Katoličko društvo „Ivan Antunović”. O ljepoti događaja svjedoče brojne fotografije načinjene u centru grada Subotice, u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila i svečanoj dvorani HKC–a. Sudionicima, osim fotografija, ostaju i lijepe i neizbrisive uspomene koje ih iz godine u godinu iznova okupljaju na „Prelu sićanja” za koje je jedina ulaznica odijevanje svečane zimske bunjevačke narodne nošnje.

Sudionica „Prela sićanja” Kartanje na „Prelu sićanja”

Četrnaesto „Prelo sićanja” održano je u nedjelju, 11. veljače 2024. godine. Nakon okupljanja kraj spomenika Presvetog Trojstva u centru grada Subotice, sudionici su se zaputili u franjevačku crkvu sv. Mihovila. Ondje su sudjelovali na svečanoj svetoj misi i procesiji prigodom završetka devetnice u čast Lurdskoj Gospi. U „Staroj crkvi”, kako je Subotičani zovu, okupilo se nekoliko stotina vjernika. Misno slavlje predvodio je novi subotički gvardijan fra Ivan Miklenić u koncelebraciji s vlč. Mihaelom Sokolom, katedralnim župnikom iz Beograda, o. Stjepanom Vidakom, priorom karlmelskog samostana iz Sombora i vlč. Josipom Štefkovićem, predsjednikom KD–a „Ivan Antunović”. Sudionici „Prela sićanja” aktivno su sudjelovali na ovom slavlju, čitali su misna čitanja, a u procesiji sa svijećama nosili kip Gospe Lurdske.

Sudionici u „Bunjevačkom kolu” Sudionici u „Bunjevačkom kolu” Tamburaški ansambl „San”

Pokladna zabava organizirana je u prostorijama HKC–a „Bunjevačko kolo”. Uz tamburaški ansambl „San”, okupljeni su uživali u tradicionalnim plesovima i pjesmama te prijateljskom razgovoru i druženju. Na prelu je bilo oko stotinu sudionika odjevenih u svečane zimske bunjevačke narodne nošnje. Posebno raduje što je i na ovogodišnjem „Prelu sićanja” sudjelovao velik broj mladih.

Sudionici ispred spomenika Presvetog Trojstva Sudionici u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila Sudionice u svečanoj dvorani „Bunjevačkog kola” Sudionici u svečanoj dvorani „Bunjevačkog kola”

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit