Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Otvorena izložba „S Božjom pomoći”

U Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici u ponedjeljak 25. srpnja otvorena je tradicionalna izložba „S Božjom pomoći. Ovogodišnja tema je „Krune subotičke dužijance”.

Dio eksponata na izložbi

Izložba „S Božjom pomoći”, koja se tradicionalno priređuje u okviru proslave Dužijance u Subotici, otvorena je 25. srpnja 2022. godine. Program otvorenja započeo je u Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici gdje su nazočni imali prigodu poslušati stručno izlaganje i pogledati video prezentaciju Jozefine Skenderović. Tema ovogodišnje izložbe je „Krune subotičke Dužijance”. Krune od slame, naime, popratni su, sastavni i neizostavni dio svake Dužijance. Najstarija sačuvana kruna datira iz 1925. godine i čuva se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a djelo je Đule Prćić iz Male Bosne. Najveću, pak, zbirku kruna posjeduje Dijecezanski muzej Subotičke biskupije, koji je za ovu prigodu otvorio svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima. Krune su u muzeju posložile i popratnim tekstovima i potpisima za ovu izložbu obogatile Jozefina Skenderović, Marija Rukavina, Katarina Skenderović i Ivana Piuković. Voditeljica programa je bila Klara Ševčić Dulić. Među gostima večeri bili su: ispred Grada Subotice Milanka Kostić, članica gradskog vijeća zadužena za oblast kulture; ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Zdravko Vincelj konzul prvog razreda; ispred HNV–a Lazar Cvijin, predsjednik izvršnog odbora; ispred ZKVH–a Katarina Čeliković, stručna menadžerica kulturnih aktivnosti, katedralni župnik mons. Stjepan Beretić i drugi.  Organizatori izložbe „S Božjom pomoći” su UBH „Dužijanca” i KD „Ivan Antunović”, a pokrovitelji Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine — nacionalne zajednice.

Prezentacija Jozefine Skenderović Publika na prezentaciji

Izložba se može pogledati do 5. kolovoza, radnim danima, od 10 do 12 sati na adresi Trg svete Terezije 3 u Subotici (ulaz od strane katedrale).

Najstarije krune na izložbi
© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit