Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Program prekogranične suradnje

Skupa s „Miholjačkim poduzetničkim centrom” iz Donjeg Miholjca, KD „Ivan Antunović” sudjelovalo je 2023. godine u programu prekogranične suradnje između R Hrvatske i R Srbije. Uspješnom realizacijom ovog projekta, Društvo je dodatno osnaženo za realizaciju svojih aktivnosti, a rezultati projekta bit će na opće dobro hrvatske zajednice u Srbiji.

Uređaj za neinvazivno skeniranje knjiga

Katoličko društvo „Ivan Antunović” prvi je puta 2023. godine sudjelovalo u jednom prekograničnom projektu. U programu prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije pri Ministarstvu Regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske sudjelovali smo s projektom pod nazivom P(isana) R(iječ) O(stavlja) T(ragove) O(običaja) i K(ulture) — PROTOK. Poticaj za ovo sudjelovanje potekao je od Miholjačkog poduzetničkog centra LRA d.o.o. iz Donjeg Miholjca koji je ujedno bio Vodeći partner u ovom projektu.

Plakat završne konferencije projekta

Namjera Društva bila je nabaviti profesionalni skener za digitalizaciju knjiga do veličine 2 × A3 formata. Želja nam je bila digitalizirati najprije sva izdanja našega Društva i djela biskupa Ivana Antunovića, a potom raditi za digitalizaciji i ostale pisane baštine Hrvata i katolika u Bačkoj i formiranju suvremene digitalne knjižnice koja bi bila javno dostupna i prezentirala na jednom mjestu građu koja je raspršena i teško dostupna čak i ozbiljnim istraživačima.

Skeniranje knjige Ivana Antunovića Skeniranje knjige Ivana Antunovića

Projekt je u svojoj realizaciji naišao na određene poteškoće te, zbog rata u Ukrajini i nedostatka komponenti, nismo uspjeli nabaviti željeni uređaj ruske proizvodnje. Budući da su uređaji zapadnoeuropske proizvodnje bili puno skuplji, nakon što smo proučili sve ponude dostupne u Srbiji, odlučili smo se za tajlandsko rješenje. Tako nam je koncem kolovoza stigao uređaj za neinvazivno skeniranje knjiga „Atiz BookDrive Mark 2 Lite”. Međutim, i njegova cijena bila je viša od planiranog iznosa. Umjesto ruskog uređaja po cijeni od 14.873,33 € (s PDV–om) kupili smo tajlandski uređaj po cijeni od 17.736,00 € (s PDV–om) a odobrena su nam sredstva u visini od 9.915,55 €. Razliku od 7.820,45 € osigurali smo iz vlastitih sredstava i donacija.

Uređaj za neinvazivno skeniranje knjiga

Završna konferencija projekta PROTOK održana je u Donjem Miholjcu 9. studenoga 2023. godine. Najprije je Anela Šovagović, direktorica Miholjačkog poduzetničkog centra održala prezentaciju samog projekta, naglasivši da se radi o projektu koji promiče kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata u Hrvatskoj i izvan nje te čuva hrvatsko stvaralaštvo poznatih osoba. Potom je Josip Štefković, predsjednik Katoličkog Društva „Ivan Antunović”, osim samih aktivnosti u sklopu ovog projekta, prezentirao cjelokupni rad Društva, pogotovo njegovu izdavačku djelatnost. U sklopu završne konferencije održano je i predstavljanje knjige mons. Stjepana Beretića „Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj”. O knjizi je govorio sam autor.

Anela Šovagović Josip Štefković

Ovime je projekt PROTOK, uz spomenute poteškoće, na koncu ipak uspješno realiziran, a želja svih aktera je da se međusobna suradnja i nastavi. Katoličko društvo marljivo radi na digitalizaciji i već se može pohvaliti dobrim rezultatima. Između ostalog, digitalizirano je nekoliko originalnih rukopisa biskupa Ivana Antunovića i sva dostupna njegova djela kao i desetine drugih knjiga.

Stjepan Beretić

Sudjelovanjem u ovom projektu, Društvo je dodatno osnaženo za realizaciju svojih aktivnosti, uspostavilo je suradnju s nekoliko knjižnica i drugih institucija i pojedinaca, a formiranje suvremene i bogate digitalne knjižnice koje se planira za 2024. godinu bit će na opće dobro cjelokupne hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Sudionici završne konferencije projekta

Podupiratelji naših aktivnosti:

© 2024 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit