Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Subotička Danica za 2023. – štivo za cijelu obitelj

Sredinom prosinca 2022. izišla je iz tiska „Subotička Danica” za 2023. godinu, kalendar s dugom tradicijom i lijepim štivom za cijelu obitelj.

Naslovnica „Subotičke Danice”

„Subotička Danica” bilježi dugu povijest i značaj u vjerskim i kulturnim krugovima vojvođanskih Hrvata. Pridjev Subotička u njezinu naslovu govori o njenoj usmjerenosti na Subotičku biskupiju i sve što se u njoj tijekom godine zbiva. Njezin položaj i značaj koji uživa danas promatramo u kontekstu vremena kada je pisana riječ bila teško dostupna laicima, te su se na poseban način vezali uz ovu godišnju publikaciju, koja je doista bila izvor informiranja o vjerskome životu, događanjima u Crkvi, ali i o posve praktičnim svakodnevnim stvarima vezanim uz život Hrvata katolika u Bačkoj. „Subotička Danica” kakva postoji danas nastoji sačuvati poveznicu sa svojim prvim izdanjima, starim tečajem „Danice”, istodobno skrbeći za potrebe i interesiranja suvremenoga čitatelja vjernika. Nakladnik „Subotičke Danice” je „Katoličko društvo Ivan Antunović”, a glavni i odgovorni urednik je Josip Štefković.

Papine poruke

Uz katolički i pravoslavni kalendar, kao nastavak duge tradicije, „Danica” donosi astronomski kalendar te vrijeme po mjesecima, popis zapovjednih blagdana, važne vijesti vezane uz Katoličku crkvu u svijetu, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U „Danici” se daje i pregled najvažnijih događanja u Subotičkoj biskupiji, te popis katoličkih novina i časopisa u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U rubrici „Papa govori Crkvi i svijetu” nalaze se prijevodi najvažnijih papinih poruka tijekom protekle godine, a o našem kandidatu za sveca, Ocu Gerardu Tomi Stantiću može se čitati u istoimenome dijelu ovoga izdanja.

Danica izlazi još od 1884. i njena ljepota je u trajnosti i ljudima koji neumorno rade na njezinu nastanku iz godine u godinu. Poveznica sa starijim vremenima i podsjećanje na najvrjednije narodno blago također nalaze mjesto u „Danici”.

Podsjećamo se i naših dragih pokojnika, kao i važnih obljetnica u Subotičkoj biskupiji, a „Danica” se prisjeća i velikana koje ne smijemo zaboraviti te donosi i rubriku „Da ih ne zaboravimo”.

Obitelj i mladi

U rubrikama za obitelj, kao i za djecu i mlade, upoznaje se s autentičnim primjerima življenja kršćanske vjere u ovome vremenu sa svim izazovima koje ono nosi.

„Mala Danica” i „Mladi Subotičke biskupije” rubrike su posvećene djeci i mladima, a osobito je važno da i oni mogu pronaći prigodne i zanimljive sadržaje u ovom izdanju za cijelu obitelj.

Na više od 250 stranica „Subotička Danica” donosi mnoštvo sadržaja za vjernike, na prvome mjestu za katolike, ali, njegujući ekumenizam i za ostale kršćanske vjernike. Uredničko vijeće koje čine Stjepan Beretić, Katarina Čeliković, Vesna Huska, Marko Tucakov i Larisa Skenderović potrudilo se i ovoga puta prirediti čitateljima kvalitetan i zanimljiv sadržaj.

Poruke

Kroz brojne rubrike na odmjeren i čitateljima blizak i razumljiv način približavaju se najvažnije papine poruke, donose se prijevodi njegovih poruka cijeloj Crkvi. Kada je riječ o intervjuima s obiteljima, prakticira se da to bude obitelj koja je prethodne godine dobila Nagradu Katoličkog društva „Ivan Antunović”. I u novome izdanju Danice nagrađena obitelj Dulić dijeli s čitateljima svoje osobno iskustvo i nastoji prenijeti vrijedne i dobre poruke za svakoga.

Kroz rubriku „Duhovnost” čitateljima se predstavljaju sveci Katoličke crkve, a potom slijede različita razmatranja i meditacije, kao i kraće studije koje govore o životu svetaca i njihovom putu svetosti. Cijelom „Danicom” protežu se prigodni stihovi brojnih autora s prostora Bačke koji nadopunjuju ostale vjerske i poučne sadržaje. U uvodnoj riječi glavnoga urednika stoji kako je „Subotička Danica” dar u kojemu je svaki od autora odlučio podijeliti dio sebe s drugima. Složit ćemo se s navedenim i dodati kako je ona ujedno i svjedočanstvo o važnosti rada za opće dobro te dobar pratitelj kroz godinu svakome vjerniku.

Nakladu Subotičke Danice za 2023. godinu pomogli su:

„Hrvatska riječ”, br. 1028 od 30. prosinca 2022., 34. - 35. str.

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit